Wednesday, August 15, 2012

Ini Malaysia Ke?

Assalamualaikum. Ok malas nak cakap bebel banyak-banyak. Kita straight to the point sajalah eh.

Ini Malaysia ke? Alamak aii Zilla ko bermimpi di siang hari ke atau kepala ke terhantuk kat mana-mana bucu meja kat Celcom tu sampai tak dapat nak beza negara yang kau duduk sekarang ni? No no no. Aku sihat walafiat lagi ok. Walaupon mungkin aku telan nasi banyak sangat time berbuka tadi, tapi aku still ingat yang aku sekarang masih berpijak di bumi Malaysia tercinta. Malaysia Boleh? Erk...apa kena mengena? Anggap aja ade kaitan. 

Korang pernah sampai Stesen Bus Klang? Atau Stesen Bus Melaka (Melaka Central)?? Pernah? Tak pernah? Ok kalau tak pernah sila gagahkan diri anda untuk melawat dua tempat yang aku sebut ni sebab aku percaya kalau korang sampai ke sana korang akan rasa suasana macam korang baru sampai airport kat Jakarta atau mana-mana tempat yang ada kaitan dengan Indonesia. So, tak payah susah-susah korang nak booking tiket dengan MAS nak ke Indonesia. Pergi aje ke Klang atau Melaka ni. Perghh feel dia wa cakap sama lu sebijik macam kat Indon.

Erm orang Indon ni memang lah aku cakap kat ceruk mana korang duduk pon mesti akan sesat sorang dua kan? Ok memang lah mungkin dorang datang sini sebab nak tolong Malaysia ni buat bangunan pencakar langit yang mana kalau dorang tak ada, siapa nak buat ye dak? Ok yang tu mungkin aku patut berterima kasih kat dorang. Tapi yang tak syoknya dengan dorang ni, dorang punya peel ni macam ada something yang buat aku macam tak berapa nak suka.

 Bab eksyen buat negara ni macam tanah dorang satu hal, bab jenayah bunuh sana sini satu hal, bab buat kotor sana sini satu hal, bab buat bising cakap macam jarak 3 kilometer satu hal. Haishhh tak gemar betul aku.

Aku pernah lepak kat surau Stesen Bus Klang sementara tunggu orang datang ambik aku. Ok biasalah surau tempat orang solat kan so respect lah sikit. Ni dorang datang lepak-lepak situ bukan nak solat pon. Just nak baring-baring ngumpat sana sini then cakap dengan suara mak ai kuat gile ibarat jarak sorang kat Sabah sorang lagi kat Singapura. Mak ai tension aku.

Tadi lagi satu hal. Aku kerja kat Celcom kan so tadi ada sekumpulan datang sambil makan aiskrim Mat Kool kot. Entah aku tak tau jenama aiskrim dorang. Bajet makan depan aku, aku terliur la tu. Sikit pon tak ok. Tapi eh ada la sikit rase teringin tue. Ok ko nak makan, makanlah wa tak kisah. Tapi yang aku tak suka tu lepas makan ada ke patut buang plastik and batang aiskrim tu merata-rata depan kedai aku. Mak aii ko ingat aku kerja tukang kutip sampah ko ke? Biadap.

Kalau nak ikutkan banyak lagi pengalaman yang sangat menyakitkan hati aku bila berdepan dengan dorang ni. Tapi kalau nak cerita aku rasa mau tak cukup laptop aku nak tampung semua ni kan.Tu yang sometimes aku tertanya-tanya yang benar-benarnya, dorang ni rakyat Malaysia ke aku yang rakyat Indonesia?

6 comments:

  1. banyak lagi kalau malaysia nak maju..
    sistem perkhimatan awam kene kaji

    ReplyDelete
  2. Tiba-tiba rasa kita dekat oversea kan. haha.

    ReplyDelete
  3. betol tu fie....tak pyh ssh2 gi sane...jimat duit...:p

    ReplyDelete

Thank u for the comment. I will reply later ok...:)